A kutyák cukorbetegsége

By | 2017-01-11

Talán sokak számára nem meglepő, hogy a kutyák (és a macskák) is lehetnek cukorbetegek. Sőt azt mondhatjuk, hogy ez a leggyakoribb hormonális betegség. Tapasztalataink szerint egyes fajtákban lényegesen gyakrabban fordul elő, így pl. uszkárokban, tacskókban, terrierekben, spanielekben. Többnyire középkorú és idősebb állatok betegednek meg.

Melyek a legjellemzőbb tünetek? A cukorbeteg kutyák általában elhízottak, de a betegség előrehaladott formájában hirtelen fogyást is észlelhetünk. Sokat isznak és gyakran, sokat vizelnek. Súlyos esetben acetonszagú lehelet, lencsehomály, korpázás, enyhe szőrhullás, egészen ritkán idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak. A betegség végső stádiumában a beteg kómás állapotba kerül. Beavatkozás elmaradása esetén a közelgő halál elkerülhetetlen.

A betegség során az esetek többségében a hasnyálmirigy betegsége okozza a kialakuló inzulinhiányt. Ez a hormon felelős a vércukor (glükóz) sejtekbe való bejuttatásáért, így a vérglükózszintet csökkenti. Nemritkán előfordul azonban, hogy a hasnyálmirigy elegendő inzulint termel, de más okok miatt (pl. a vércukorszintet emelő más hormonok túltermelése miatt) alakul ki a betegség.

A fentiekből adódóan, ha kedvencünk vízfogyasztása huzamosan jelentősen megemelkedett, akkor mihamarabb érdemes állatorvoshoz fordulni. Sok egyéb betegségnek vannak hasonló tünetei, pl. egyes vese- és májbetegségek, gennyes méhgyulladás, más hormonális betegségek stb. Így a cukorbetegség megállapításához elengedhetetlen a vér –és vizeletvizsgálat. Amennyiben a betegség hátterében inzulinhiány áll, az állat élete végéig történő inzulinpótlással és megfelelő diétával a beteg állapota stabilizálható és tünetmentesség érhető el.

További kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal a solymári , Centrum Állatorvosi Rendelőben.

Dr. Biró Ferenc