Amit az állatútlevélről és a microchippezésről érdemes tudni.

By | 2017-01-11

2004 októberétől az Európai Unió államaiba kutyát, macskát és vadászgörényt kizárólag csak útlevéllel lehet bevinni. Erről az állattulajdonosok a különféle médiumokból már értesülhettek, mégis azt gondolom, hogy érdemes még egyszer leírni a fontosabb tudnivalókat, hiszen közeleg a nyár, és sokan szeretnék kedvencüket is „nyaraltatni”.

Állatútlevél bármely korú kutya, macska és vadászgörény (továbbiakban: húsevő) részére kiállítható. Csak olyan húsevő kaphat útlevelet, aki biztosan azonosítható. Ezért kell minden, az országot elhagyó húsevőnek microchippel rendeklkeznie. Maga a chip egy nagyon kisméretű (kb. 2mm X 1 mm) fémtárgy, melyet az erre a célra gyártott chipbeültető (gyakorlatban egy injekciós fecskendőhöz hasonló) segítségével applikálunk bőr alá. Az állatorvos rendelkezésére áll egy ún. chipleolvasó, mely digitális kijelzőjén megjelenik a chip száma. Ez a szám egyedi, 15 jegyű. Ugyanilyen chipleolvasóval ellenőrizhetik a chip meglétét a határőrök.

2013 óta viszont minden kutya, akkor is ha nem megy külföldre, kötelezően bechippelendő. Mivel veszettség ellen nem oltható kutya microchip nélkül, így 4 hónapos koráig valamennyi kutyának meg kell kapnia a chipet.

Az útlevél küllemében nagyon hasonlít a mi útlevelünkre. Tartalmazza a tulajdonos adatait, a kutya adatait (fénykép nem kötelező!), a chip vonalkódját, az oltásokkal kapcsolatos adatokat, kullancs és féregelleni kezelések időpontját.

Külföldre történő utazás esetén a tulajdonosnak el kell vinni az állatot állatorvoshoz, aki megvizsgálja, és az útlevél megfelelő részén mindezt igazolja.

Érdemes tudni, hogy egyes országok, mint EU-n kívüli országok, pl. Norvégia (utóbbi nem EU-tag) az útlevélen kívül vérvételt is előírnak. A vért csak akreditált laboratóriumba lehet küldeni, és ott a veszettség elleni ellenanyag mennyiségét mérik. Ha ez magasabb a megadott határértéknél, akkor erről igazolást adnak ki. Minden esetben azt szoktam javasolni a tulajdonosoknak, hogy utazás előtt érdemes az adott ország magyar nagykövetségének honlapján utánanézni a pontos szabályozásnak.

Úgy gondolom, ennyit éppen elegendő tudniuk a gazdiknak. Természetesen állunk mindenki rendelkezésére, a solymári, Centrum Állatorvosi Rendelőben.

Állatútlevél kiállítására a Magyar Állatorvosi Kamara és szakhatóság megállapodása alapján a magánállatorvosok is jogosultak.

A tulajdonosok a különböző országokba történő kiutazással kapcsolatban a www.maok.hu honlapon tájékozódhat részletesebben.

Dr. Biró Ferenc