A kutyák és a macskák allergiás betegségei. A bolhaallergiás bőrgyulladás (bolhaekzéma)

By | 2017-01-11

Mind kutyákban mind macskákban a leggyakoribb betegségek egyike a bolhaallergiás bőrgyulladás. A bántalom lényege: a bolha csípése során a nyálában levő allergének bejutnak a bőrbe és ott ún. túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót váltanak ki. Ez persze nem az első bolhacsípés után jelentkezik, hanem csak a sokadik bolhacsípés után. A bolhaszúrás után részben azonnal megjelenő bőrduzzanat és kipirosodás figyelhető meg, részben csak 1 –2 nappal később jelentkező göb, pörk mutatkozik. Általános következmény a kifejezett vakarózás. A vakarózás következménye szőrhullás, seborrhoea, pörkösödés, kisebesedés. A bőrgyulladás leggyakrabban a faroktő környékén jelentkezik, de nem ritkán a folyamat súlyosságától függően a háti tájékon (ágyék-kereszt), hason, lágyékon is. A betegség általában 0,5 évesnél idősebb állatokban jelentkezik.

A bolha kiküszöbölése kedvenceink életteréből elengedhetetlen feladat. Mi a solymári, Centrum Állatorvosi Rendelőnkben a megelőzésre próbáljuk inkább a gazdik figyelmét fordítani. Ma már nagyon sokféle bolhaellenes gyógyszer kapható, melyek közül elsősorban a nyakra cseppenthető ún. spot on, valamint a szájon át adható készítményeket (pl. Bravecto) javaslom. Ezek általában 1-3 hónapra biztosítanak védelmet az állat számára. Amennyiben már kialakult a betegség, akkor a bolhairtás mellett gyulladáscsökkentőkkel is kell kezelni az állatot.

A bolhamentesítés azért is különösen fontos, mert a bolha a köztigazdája számos galandféregnek, emellett néha az embert is megcsípheti.

Dr. Biró Ferenc