Epilepszia kutyákban, macskákban

By | 2017-01-11

Az epilepszia a leggyakoribb idegrendszeri betegség kutyákban. Macskákban ritkább, de azokban sem ismeretlen. A betegség görcsrohammal jár, jellegzetes rángógörcs mutatkozik a beteg állaton. A primer epilepszia 3 évesnél fiatalabb kutyákban fordul elő, veleszületett, genetikai eredetű. A beteg állat klinikai vizsgálata során nem találhatók olyan elváltozások, mellyel magyarázható lenne a betegség. A másodlagos, vagy szerzett epilepszia többnyire idősebb állatban jelenhet meg. A betegvizsgálat során többnyire kideríthető az agy elváltozásának oka. Nemegyszer nem elsődleges agyi betegségről van szó, hanem egyéb szervek pl. vese megbetegedése áll a klinikai kép hátterében.

Autóbalesetet vagy nagy ijedtséget okozó (pl. petárda robbanás) történéseket elszenvedő ebek sajnos gyakran, akár évekkel később epilepsziások lehetnek.

Az eplilepszia nagyon változatos formában jelenhet meg. Néha csak néhány másodpercig tart, de akár egy órán át fennálló rángógörcs is előfordul. A bevezető szakaszban az állat viselkedése megváltozik, ideges, nyugtalan lesz, elbújik, védelmet keres, bevizelhet, nyálzik. Később hosszabb-rövidebb időre tudatát elveszti, oldalán feküdve úszó-kúszó mozgást végez, nyálzik, fogát csattogtatja. Egy hosszú roham után a beteg többnyire nagyon kimerült, fáradt, fekszik. Máskor pedig – főleg ha nagyon rövid a roham- mintha mi sem történt volna feláll és teljesen egészségesnek tűnik.

A diagnózis felállítása alapos fizikális és laboratóriumi vizsgálatot igényel. Utóbbinak még a primer epilepsziában is nagy jelentősége van, mert ismerünk számos olyan betegséget ( pl. yorkshire terrierben, bolognese-ban az alacsony vércukorszint), melynek tünetei nagyon hasonlíthatnak az epilepsziához.

A kezelést akkor érdemes megkezdeni, ha a rohamok legalább havi gyakorisággal jelentkeznek, ugyanis az epilepszia gyógyszerei erősen májkárosítóak.

A gyógykezelés célja a rohammentesség fenntartása. Milyen gyógyszereket ajánlhat az állatorvos? Érdemes hangsúlyozni, hogy a tapasztalatok szerint csak néhány, a humán gyógyászatban használt készítmény, elsősorban a phenobarbital tartalmúak kecsegtethetnek sikerrel kutyák és macskák epilepsziájának kezelésekor. Nemegyszer kálium-bromiddal történő kiegészítésre is szükség van. Újabban más, szintén a humán gyógyászatban használt készítmény (pl. Keppra) alkalmazásával kapcsolatban is kecsegtető eredményekről számoltak be.

Kérdésükkel forduljanak hozzánk bizalommal a solymári Centrum Állatorvosi Rendelőben.

Dr. Biró Ferenc