Fagyálló folyadék mérgezés kutyában és macskában!

By | 2017-11-14

Kezd beköszönteni a zord hideg tél és egyre több ember cseréli le autójának hűtővizét vagy ablakmosó folyadékát fagyálló folyadékokra. Ezeknek az édeskés ízű színtelen (sokszor színesített) szagtalan folyadékok főbb összetevője az etilén-glikol (vagy propilén-glikol). E szerek az alkoholok csoportjába tartoznak, így élettani hatásuk is hasonló, csak sokkal toxikusabbak.  Halálos dózis kutyák esetében 4,4-6,6 ml/testtömeg kg, macskák esetében 1,4 ml/ testtömeg kg. Ami azt jelenti, hogy egy 10 kg-os kutyának egy fél deciliternyi mennyiség, egy átlagos testalkatú macskának pedig csupán 5-6 ml-nyi folyadék felvétele elég a végzetes mérgezéshez.

A tünetek hamar, akár egy óra múlva is jelentkezhetnek. Kezdetben émelygés, dülöngélés, hányás, remegés, bódulat, nyálzás, majd súlyos esetben görcsrohamok. Ha az állat túléli az első 12 órát, akkor a toxikus metabolitok hatására heveny veseelégtelenség tüneteit mutatja. Eleinte sokat isznak, elesettek, étvágytalanok, majd 72 órával később, szinte alig isznak és

vizeletet sem ürítenek.

Túlélési esély függ a felvett méreganyag mennyiségétől, valamint a diagnózis megállapításának az idejétől. Annál nagyobb az életben maradási esély, minél korábban kapja a célzott terápiát az állat. Ha a gazdik látták, amint elfogyasztotta a mérget, az azonnali orvosi beavatkozás (hánytatás) életmentő lehet.  A tünetek megjelenésekor a prognózis már nagyon rossz. Sajnos legtöbbször visszafordíthatatlan vesekárosodás alakul ki a mérgezett állatoknál.

Legyünk nagyon körültekintőek az autónk fagyálló folyadék

cseréje közben. Ne ömöljön a padlóra belőle, mert kellemes íze miatt az állatok előszeretettel felnyalják azt. Ne hagyjuk az üvegét elérhető helyen és mindig győződjünk meg arról, hogy jól rázártuk a kupakot. Ha cicánknál vagy kutyánknál a fent említett tünetek bármelyikét tapasztaljuk,  azonnal forduljunk állatorvoshoz, ne várjunk arra, hogy „hátha jobban lesz”.

A mérgezésekkel kapcsolatban bármi egyéb kérdése lenne , forduljon hozzánk bizalommal a Solymári Állatorvosi Rendelőben.

Dr. Hargitai Blanka                                                                                                        Dr. Biró Ferenc