Nyulak vérzéses és myxomatosis betegsége

By | 2018-04-23

Két nagyon veszélyes nyúlbetegségről van szó, amelyek mind a házinyulakat, mind pedig a házinyulakból kitenyésztett fajtanyulakat is megbetegíthetik.

A nyulak vérzéses betegségét calicivirus okozza. Terjedése lehet közvetlen állatról állatra, vagy közvetett, különböző tárgyakkal (alom, ketrec stb), nagy ragályozó képességű. A fertőződést követően a lappangási idő 24-48 óra. Túl heveny lefolyás esetén a tünetek nem jelennek meg, csak hirtelen meghal a beteg nyúl, esetleg véres habos orrváladék ürül. Ha kevésbé heveny, akkor általában levertség, bágyadtság, nehézlégzés látható a nyuszin és végül véres habos orrváladék ürülése mellett elpusztul. Sajnos vírusról lévén szó, így nem kezelhető.

A myxomatosis a házi és az üregi nyulaknak a vírusos betegsége, melyet szúnyogok terjesztenek. A fertőzött szúnyog csípésével beoltja az állat vérébe a vírust, majd súlyos esetekben 7-10 nap lappangás után az arc, orr és fül bőrén duzzanatok (myxomák) jelennek meg. Mindezek mellett a nyulak levertté, étvágytalanná válnak sok esetben gennyes kötőhártya gyulladás és orrhurut is megjelenik. A duzzanatok megjelenhetnek a test más részén is, elsősorban a nemi szervek körül. Magas fertőzőképességgel és megbetegítő képességgel rendelkező vírusok támadása esetén az állatok tünetek nélkül, hirtelen elhullhatnak. Gyengébb vírusok által történt fertőzés esetén az úgynevezett noduláris formája jelentkezhet a betegségnek, melynél kisebb tömöttebb tapintatú csomókat találunk testszerte az állaton, elhúzódóbb lezajlású, de ugyanúgy fatális (végezetes) kimenetele lehet. A fertőződött nyulak 50%-a sajnos a terápia ellenére elpusztul.

                                                   https://disasterfilm.blogspot.hu/2017/05/myxomatosis.html

Mit tehetünk annak érdekében, hogy nyulunk egészséges maradjon? Első és legfontosabb a védőoltás beadatása. Ma már léteznek olyan vakcinák, melyek együttesen mind a két betegség ellen védik a nyulainkat. Az első oltást 5 hetes kor után érdemes beadatni, majd egy hónap elteltével egy emlékeztetőoltás szükséges. Egyes vakcinák fél évig tartó védettséget biztosítanak, más vakcinákat elég évente tavaszi periódusban újra oltani. Kertben tartott nyulak esetén érdemes szúnyoghálót feltenni a ketrecükre. Új ismeretlen származású nyúl családba érkezése esetén, pedig 2 hétig érdemes elkülönítve tartani a nyuszikat egymástól.

A nyulak betegségeivel, vakcinázásukkal kapcsolatos kérdések felmerülése esetén nyugodtan keressenek bennünket a Centrum Állatorvosi Rendelőben.