Kutyák daganatairól

By | 2017-01-11

Sajnos az utóbbi évtizedben a solymári, Centrum Állatorvosi Rendelőnkben egyre gyakrabban találkozunk kutyákban daganatos elváltozásokkal. Az okokról gyakran kérdeznek engem is az állatbarátok. Számos anyagról, sugárzásról tudjuk, hogy daganatos elfajulást okoz, másokról azt tudjuk, hogy felvétele rizikófaktort jelent, azaz a daganat kialakulásának esélyét növeli.

A daganatok lehetnek jó- és rosszindulatúak. Valamennyi daganatra jellemző, hogy sejtjei kevésbé differenciáltak, kevésbé érettek az ép sejtekhez viszonyítva. Emiatt fokozott szaporodóképességük, ugyanakkor érzékenyebbek a külső hatásokra. A rosszindulatú daganatok különösen éretlen, nagy szaporodóképességű sejtekből állnak, kifejezetten invazívak, nagy hajlamosságot mutatnak áttétképződésre szemben a jóindulatú daganatokkal.

Talán leggyakrabban bőr-és emődaganatokkal találkozunk, de sajnos lényegében bármely szerv érintett lehet. Mit tehet a gazdi?

Ha a kutya simogatása során bármilyen „szokatlan” képletet tapintanak, érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni, És természetesen minden olyan esetben, ha az állat pl. sokat fogyott vagy köhög vagy véres hasmenése van, vagy vércseppeket ürít vagy bármi furcsát, szokatlant tapasztalunk. Inkább forduljunk állatorvoshoz akár háromszor is ’feleslegesen’, mint egyszer későn. (Persze nincs felesleges vizsgálat!)