Szívférgesség

By | 2019-03-17

Hazánkban 2007-ben diagnosztizáltak először fertőződött szívférges kutyát.  Azóta pedig egyre jobban terjed az eddig csak melegebb térségekben előforduló szívférgességet terjesztő fonálféreg parazita a Dirofilaria immitis(ténylegesen a szívférgességet okozza) Ezzel egy időben a bőrférgességet okozó  a Dirofilaria repensel fertőzött állatok száma is gyarapszik . Az élősködők terjesztésében fontos szerepet játszanak a szúnyogok, mivel a fertőzőképes lárvaalak csak a vektor szúnyogok vérszívó nőstényeiben tud kifejlődni.

A paraziták fejlődési ciklusa a következő:

Tehát miután a szúnyog vérszívásával beleoltja a kutya vérébe a nyálában található lárvákat, azok a gazdaállat testében tovább fejlődnek, vándorolnak, majd felnőtt féregként a tüdő és a szív nagyobb ereiben táplálkoznak és szaporodnak több éven keresztül.

A fertőzöttség klinikai megnyilvánulásának 4 fokozata ismert. Enyhe fokú, mikor tesztekkel igazolt a fertőzöttség, viszont tünetmentes az állat vagy csak nagyon ritkán köhécsel. Közepes állapotban már általános köhögés, fáradékonyság, rendellenes légzési hangok jellemzőek a kutyára. Súlyosan fertőzött egyednél (nagy számú féreg van már a nagyon erekben) az eddigiek mellett esetleg szívzörej, máj megnyagyobbodás, hasvízkór, ájulást tapasztalhatnak a gazdik. A negyedik fokozatot “Vena cava szindrómának” nevezik, ilyenkor sokszor minden előjel nélkül az állat hirtelen elgyengül, légzési nehézség, légszomj alakul ki vérzékennyé válhat, vérvizelés figyelhető meg. Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül gyors elhulláshoz vezet ez az állapot.

A fertőzött állatok kezelésére különböző terápiás lehetőségek állnak rendelkezésünkre. A kezelés sikerességét nagy mértékben befolyásolja a fertőzöttség súlyossága, vagyis, hogy éppen milyen klinikai stádiumba lett diagnosztizálva a betegség.

A szív és bőrférgesség megelőzésére most már hazánkba is nagyon  nagy hangsúlyt kell fektetni. A solymári, Centrum Állatorvosi Rendelőben alkalmazott védekezési protokoll szerint, első alkalommal  vérvétel után szűrjük az állatot. Negatív eredményt követően több lehetőség áll a gazdik rendelkezésére. Különböző spot-on (bőrre cseppentős) készítményekkel védekezhetünk a betegség terjesztéséért felelős szúnyogok ellen. Hátránya, hogy 21 naponta kell cseppenteni az állatra, valamint bőrön keresztül szívódik fel a hatóanyag és sok érzékeny bőrű állatnál okozhat kontakt allergiát.  Védekezhetünk szúnyogos periódusban közvetlenül a lárvafertőzöttség ellen. Ebben az esetben havonta vagy egy spot-on készítmény vagy pedig egy széles spektrumú endoparazita elleni tablettát alkalmazunk.

Fontos megemlítenünk, hogy a szívférgesség közegészségügyi jelentőséggel bír, mivel a fertőzött szúnyog az embernek is át tudja adni a lárvafertőzöttséget, bár a lárvák emberben nem érik el a  felnőtt alakot vándorlásuk során képesek szervi vagy szöveti elváltozásokat okozni.

Macskában is ismert a szívférgesség, bár a féreg végleges gazdája a kutya. Fertőzött területeken a fertőződött macskák kutyákhoz viszonyított aránya 5 -20%.

Legyünk felelős gazdik, hiszen könnyebb megelőzni a bajt, mint már kezelni azt!

dr. Hargitai Blanka